کابینت‌ آشپزخانه از ابزارهای اصلی در طراحی و اجرای یک آشپزخانه جذاب و کارآمد است. انتخاب جنس مناسب برای کابینت‌ها، علاوه بر زیبایی و ظاهر آشپزخانه، باید با توجه به عواملی مانند دوام، قابلیت تمیزکاری و مقاومت در برابر شرایط محیطی باشد. در این مقاله، به بررسی انواع جنس کابینت آشپزخانه که می توانیم در دکوراسیون استفاده کنیم ،می پردازیم و از مزایا و ویژگی های هر یک می گوییم تا بتوانید بهترین، ماندگارترین و ایده آل ترین مدل کابینت آشپزخانه را انتخاب کنید.

جنس کابینت آشپزخانه (kitchen cabinet material)

جنس کابینت آشپزخانه همان چیزی است که کابینت با آن ساخته می شود. در واقع متریال ساخت کابینت آشپزخانه را جنس کابینت می گویند که ملاک اصلی و اساسی در تعیین کیفیت، ماندگاری، ضدآب بودن، ضد حرارت بودن، عدم تغییر رنگ، عدم جدایی روکش از زیر کار و در کل، زیبایی کابینت است.

انواع جنس‌ کابینت‌ آشپزخانه (kitchen cabinet material types)

انواع جنس‌های استفاده شده در کابینت‌های آشپزخانه خیلی متنوع هستند و در طرح ها و رنگ های مختلف، توسط برندها و کشورهای متعدد تولید و روانه بازار می شوند.

کابینت ها، هر کدام مزایا، معایب و ویژگی های خاص خود را دارند. کابینت ها براساس متریالی که با آن ساخته شده اند، نامگذاری می شوند. در واقع جنس کابینت آشپزخانه تا حدودی تعیین کننده اسم کابینت آشپزخانه نیز هست.

کابینت ام دی اف MDF (Medium-Density Fiberboard)

این جنس از چوب به دلیل قابلیت اجرایی و قیمت مناسب، یکی از محبوب ترین جنس های استفاده شده در ساخت کابینت‌های آشپزخانه است. MDF از متریال‌های مربوط به چوب ترکیبی تشکیل شده است و قابلیت اجرایی و طراحی بالایی دارد.

مزایای کابینت ام دی اف

از مزایای کابینت ام دی اف قیمت مناسب آن است. تنوع بالا، سازگاری با انواع شرایط آب و هوایی، انعطاف پذیری و عایق خوب در مقابل سر و صدا از مزایای این جنس کابینت است.

عدم نمایش آلایندگی های محیطی مثل روغن ناشی از پخت و پز، بر روی سطح کابینت ام دی اف، به راحتی مشاهده نمی شود. جای انگشتان دست اصلاً روی جنس ام دی اف نمایان نمی شود و قابلیت تمیزی سریع و آسانی دارد.

معایب کابینت ام دی اف

از معایب این مدل از کابینت می توان به قابلیت کم تعمیرات آن، پوسته پوسته شدن در صورت عدم استفاده درست و عدم استفاده از روکش باکیفیت، اشاره کرد. علاوه بر این، کابینت ام دی اف در مقابل حرارت و آب مقاومت بالایی ندارد.

چوب واقعی (Solid Wood)

کابینت‌های ساخته شده از چوب واقعی به دلیل طبیعی بودن، دوام و زیبایی چوب، برای برخی افراد بسیار جذاب هستند. کابینت تمام چوب، معمولاً از چوب هایی مانند بلوط، راش، گردو و ... ساخته می‌شوند.

مزایای کابینت چوبی

  • در عین زیبایی حسی از طبیعت را به خانه شما می آورد و شخصیت و کلاس تقریباً بی نظیری دارد.
  • دوام و زیبایی طبیعی آن زبانزد عام و خاص است.
  • رطوبت هیچ آسیبی به جنس کابینت چوبی نمی زند و بسیار مقاوم است.
  • کابینت چوبی در سبک کلاسیک و سبک نئوکلاسیک فوق العاده است.

معایب کابینت چوبی

ساخت آن زمانبر است و در قیاس با انواع جنس کابینت، گران ترین است.

لمینت (Laminate)

لمینت یک جنس پوششی است که بر روی یک سطح مرکب اعمال می‌شود و می تواند ظاهر چوب، سنگ یا سایر مواد را تقلید کند. کابینت های ساخته شده از لمینت، دارای قابلیت مقاومت در برابر خراشیدگی و رطوبت بیشتری هستند. از معایب آن می تواند به محدودیت طرح و رنگ اشاره کرد.

پی وی سی (PVC)

جنس پی وی سی یکی از انتخاب های رایج برای کابینت های آشپزخانه مدرن است. این جنس از مواد مصنوعی به دلیل مقاومت در برابر رطوبت و آسیب پذیری کمتر در برابر خراشیدگی مورد توجه قرار می گیرد.

مزایای کابینت PVC

کابینت پی وی سی ضد ضربه و ضد خش هستند و طول عمر بالایی دارند. در برابر مواد اسیدی و قلیایی مقاوم بوده و از آنها می توان در بدنه، درب، اپن یا کانتر نیز استفاده کرد.

معایب کابینت های PVC

تجزیه ناپذیر بودن بزرگترین عیب این نوع جنس کابینت است. پی وی سی برای ساخت کابینت مناسب نیست و فقط در جاهایی از کابینت بکار می رود که در معرض رطوبت قرار دارند.

کابینت فلزی (Metal cabinet)

یکی دیگر از انواع جنس کابینت که قدیمی ترین و پرکاربرد ترین انواع کابینت‌ در ایران نیز به شمار می آید، کابینت فلزی است. با روی کار آمدن کابینت ام دی اف، سفارش و خرید کابینت فلزی رنگ باخت. جدیداً باز هم کابینت فلزی با درب ام دی اف زیاد استفاده می شود.

مزایای کابینت فلزی

  • سبک
  • کم هزینه
  • قابل اجرا در همه جا
  • به وفور در همه جا به فروش می رسد
  • قابلیت دسترسی سریعتری دارد، چون در دو مدل آماده بازاری و سفارش قابل اجراست.

معایب کابینت فلزی

مقاومت کم به رطوبت و زنگ زدگی، تنوع کم

کابینت ممبران

کابینت ممبران یکی از پرطرفدارترین مدل کابینت آشپزخانه است که در دو سبک کلاسیک و نئوکلاسیک اجرا می شود. جذابیت کابینت ممبران فوق العاده است و رنگ سفید، بیشترین آمار سفارش را دارد.

مزایای کابینت ممبران

  1. زیبا و جذاب
  2. طراحی متنوع
  3. استفاده از طرح های برجسته زیبا
  4. بهترین مدل سبک کلاسیک و نئوکلاسیک
  5. قیمت ارزانتر نسبت به کابینت چوبی

معایب کابینت ممبران

  • احتمال استفاده از چسب بی کیفیت و تغییر رنگ در برابر نورخورشید
  • احتمال کنده شدن روکش از مغزی ام دی اف بدلیل عدم روکش مناسب و غیرحرفه ای

کابینت انزو

کابینت انزو یا کابینت رنگ، نوعی از کابینت است که مغزی ام دی اف یا چوب خام است، سپس روی آن با استفاده از سه نوع رنگ، رنگ آمیزی می شود.

نوع رنگ کابینت انزو، می تواند پولیشی، پلی استر یا پلی اورتان باشد. رنگ ها کیفیت ها و شفافیت های متفاوتی با هم دارند و برای همین انتخاب نوع رنگ سلیقه ای است و قیمت ها نیز مختلف است.

مزایای کابینت انزو

دوام نسبتا خوبی دارد و تنوع و گوناگونی رنگ آن بالا است.

معایب کابینت انزو

وزن بالا، قیمت بالا و احتمال شکستگی زیاد

کابینت های گلاس

کابینت هایگلاس از دیگر انواع جنس کابینت به شمار می آیند که به دلیل براق بودن و سطح صیقلی طرفداران زیادی دارند و به دلیل ویژگی های خاص آن در آشپزخانه های کوچک و بدون نورگیر کاربرد فراوان دارند. در سال های اخیر انواع جدیدی از کابینت هایگلاس با نام های لمی گلاس و پلی گلاس توسط شرکت ها و کارخانجات مختلف تولید شده اند که ضعف ذاتی هایگلاس در زمینه خط و خش را تا حدود زیادی برطرف کرده است و از این نظر وضعیت بهتری دارند.

مزایای کابینت های گلاس

به دلیل ظاهر براق و جنس شیشه ای انتخاب خوبی برای آشپزخانه هایی با شرایط خاص است و تنوع خوبی در رنگ دارد. نور را منعکس می کند و شکوه و استایل مناسبی به فضاهای مدرن می دهد.

معایب کابینت های گلاس

در رنگ های تیره خط و خش کابینت به وضوح دیده می شود و براحتی با شی نوک تیز مخدوش می شود.

کابینت ملامینه

ظریف ترین ، سبک ترین و مقرون به صرفه ترین روکشی است که بر روی MDF سوار می شود .این کابینت  در بازار ایران با کیفیت معقولی درست می شود و با توجه به قیمت آن بسیار پرطرفدار است. کابینت های ملامینه در برخی مدل ها برجستگی های قابل لمس و زیبایی دارند که حس سادگی را از آنها دور می کند‌‌.

مزایای کابینت ملامینه

کابینت ملامینه اقتصادی ترین نوع کابینت است که تنوع طرح و رنگ بسیار بالایی دارد و در برابر خط و خش و به طور کلی ضربه مقاوم است. روکش ملامینه نسبت به هایگلاس در برابر خط و خش و نسبت به پی وی سی در برابر نور خورشید مقاومت بالاتری دارد و لک و کثیفی را کمتر نشان می دهد.

معایت کابینت ملامینه

کابینت ملامینه شاید ارزان ترین نوع کابینت باشد اما از نظر قیمت انواع مرغوب و بی کیفیت دارد. در برخی از انواع بی کیفیت آن کابینت بوی بدی از خوب ساطع میکند و پس از مدتی اصطلاحا از ریخت می افتد و زیبایی خود را از دست می دهد. کابینت ملامینه نسبت به سایر انواع کابینت آشپزخانه مقاومت کمتری در برابر حرارت داشته و همچنین از آن نمی توانید انتظار ظاهر براق و شیک های گلاس را داشته باشید و بسیار ساده است.

نکات قابل توجه در انتخاب جنس کابینت آشپزخانه

  1. برای انتخاب مناسب‌ ترین جنس برای کابینت‌ آشپزخانه خود، باید به نیازها و سلیقه‌های شخصی خود توجه کنید.
  2. به بودجه زیاد اهمیت ندهید، بلکه کیفیت اولویت اول شما باشد.
  3. در انتخاب رنگ با کابینت ساز خود مشورت کنید و به راهنمایی او توجه کنید، چون هر رنگ به هر متریالی نمی آید.
  4. در انتخاب طرح هم نظر کابینت ساز را بپرسید، چون بعضی از طرح ها شاید از نظر شما زیبا و جذاب باشد، اما از نظر کابینت مناسب نباشد و به دیزاین کلی خانه نیاید.
  5. طراحی کابینت آشپزخانه را ببینید و پس از آن سفارش خود را نهایی کنید. شاید بعد از طراحی ایده، انتقاد یا پیشنهاد جدیدی داشتید.
  6. از ابزار و یراق باکیفیت استفاده کنید. ابزار بی کیفیت به مرور زمان زنگ می زنند و رنگ می بازند.

هنگامی که صحبت از یک خانه لوکس می شود بی تردید نام آشپزخانه چون نگینی در میان یک جواهر می درخشد. شاید به همین دلیل است که چگونگی چیدمان دکوراسیون آشپزخانه در میان طراحان و کسانی که در شرف خریداری خانه جدید هستند از اهمیت بسیاری برخوردار است. اما به نظر شما مهمترین عنصر دکوراسیون آشپزخانه کدام گزینه است؟

قطعاً وقتی به عناصر انتخاب یک کابینت برای آشپزخانه دقت می کنیم، معیارهای زیادی در ذهن ما مطرح می شود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • طرح
  • رنگ
  • مدل
  • برند
  • حرفه ای بودن کابینت ساز

و

  • جنس کابینت

اما مهمترین فاکتور بعد از یک مدتی که از کابینت استفاده می کنیم، جنس کابینت است. می دانید چرا؟

چون بعد از مدتی استفاده از کابینت آشپزخانه، مثلاً یکی دو سال، دیگه دکوراسیون آشپزخانه، رنگ، طرح و مدل کابینت آشپزخانه برای ما تکراری می شود و دقیقاً همین موقع است که جنس و کیفیت کابینت آشپزخانه به یکی از فاکتورهای بااهمیت تبدیل می شود و اگر در زمان سفارش کابینت آشپزخانه، بدلیل نداشتن بودجه کافی یا سپردن کار به یک گروه غیرحرفه ای بدلیل کار کردن با قیمت پایین تر، جنس کابینت بی کیفیت را انتخاب کرده باشید، اینجا نقطه پشیمانی است.

جمع بندی

در این مقاله سعی کردیم به صورت مختصر اما مفید، در مورد جنس کابینت آشپزخانه و ویژگی ها، مزایا و معایب هر کدام برای شما صحبت کنیم تا بتوانید با فاکتورهای هر کابینت آشنا شود و با در نظر گرفتن خصوصیات جنس های کابینت آشپزخانه، بتوانید براساس نیاز و سلیقه ای که دارید، بهترین مدل را انتخاب کنید.